C Aq1777 Greoneftwwhtftwwht plr VásárlásAdidas X Cipő Ow8n0PXk
írta: Rea Skate Free Sneakers Dc Transprent Shoe 750 Png Nike Vans 750 Shoes 9ED2IH

A Health Canada legújabb egészséges étkezésre vonatkozó útmutatója kevesebb kőbe vésett szabályt és szélesebb körű tanácsokat tartalmaz, ami az egészségesebb életvitelt illeti.

A szövetségi kormányzat drámai mértékben dolgozta át az ikonikus Kanadai Élelmiszer Útmutatót, bevezetve ezzel egy új, egyszerűsített megközelítést, amely a növényi alapú étkezést szorgalmazza, és ezzel egyidejűleg háttérbe szorítja a hús- és tejtermékeket.

A Health Canada az elmúlt négy évtizedben azt az iránymutatást adta a kanadaiaknak, hogy az egészséges étrendet a szivárvány színei által meghatározott négy fő ételcsoport teszik ki. Ezzel szemben az új, múlt hét kedden nyilvánosságra hozott útmutató nem csak megszűnteti a négyes csoportosítást, de megszünteti az adagok számára és méretére vonatkozó kontrollt is.

A szivárvány hátteret egy új ikonnal helyettesíti: a tányérral.

Íme néhány újítás a friss élelmiszer-útmutató alapján:

1. Megszűnik a „négy élelmiszercsoport”

A négy élelmiszercsoport – egészen múlt hétig – többé kevésbé változatlan volt, mióta a kanadai élelmiszer irányelvek 1977-ben napvilágot láttak. A csoportosítás a tej és tejtermék, hús és húshelyettesítők, gabonák, valamint gyümölcs és zöldség kategóriákat foglalta magában.

Az új irányelvi csoportok: gyümölcs és zöldség; teljes kiőrlésű gabonák és fehérjék.

Utóbbi egy új összefoglaló kategória, amely egyesíti a tejterméket és a húst, valamint a növényi alapú fehérjéket, mint a tofu és a csicseriborsó. Ráadásul a fehérje kategórián belül sem a hús, sem a tejtermékek nem kerülnek hangsúlyozásra.

Strandcipő Női Li94nylp Tuna Splasher Kimenet Hot Y7v6yIbfg

A fehérjetartalmú élelmiszerek közül válasszunk gyakrabban növényi alapúakat.

– mondja az új útmutató.

A növényi alapú élelmiszerek – zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és növényi fehérjék – rendszeres bevitele pozitív hatással lehet az egészségre, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek, a vastagbélrák és a 2. típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatát.

Az új útmutató, melyet Ginette Petitpas, egészégügyi miniszter fedett fel kedden, háromra csökkenti a kategóriák számát.

Ennek üzenete egyértelmű: együnk több növényt, ugyanakkor kevesebb vagy semennyi hús és tejterméket.

Ez az elmozdulás a húsoktól és a tejtermékektől az érintett iparágak heves ellenállását váltotta ki. 2017-ben a Globe arról számolt be, hogy a húsipar és más kormányzati szervek lobbiztak a Health Canada-val, hogy puhítsanak a megközelítésén. A hónap elején Tom Lynch-Staunton, az albertai marhahús-termelők képviselője elmondta a Globe-nak, hogy veszélyes lenne a húst a növényi eredetű fehérjékhez hasonlítani.

A kanadai tejtermelők kedden tett nyilatkozata szerint az új útmutató „nem tükrözi a legfrissebb és a túlnyomóan rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat.” A szervezet korábbi nyilatkozatai arra figyelmeztetnek, hogy a lépés „hátrányosan befolyásolná a jövő nemzedék hosszú távú egészségét”. amellett, hogy negatívan hat a helyi tejtermelőkre.Skate Free Sneakers Dc Transprent Shoe 750 Png Nike Vans 750 Shoes 9ED2IH

2. Kevésbé előírás jellegű

Az új útmutató egy feltűnően egyszerű képre lett letisztítva: egy tányérra, amelyet  nagyjából félig zöldség és gyümölcs tesz ki, míg a másik fele teljes kiőrlésű gabonára  és fehérjére oszlik. A kép célja, hogy egy egyértelmű üzenetet közvetítsen, amely a Health Canada szerint a következő:

Étkezz olyan étrend szerint, amelynek nagyjából a fele gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, és a másik fele a másik két élelmiszerkategória (gabonák és proteinforrások) között oszlik meg.

Túljutottunk az ételcsoportonként meghatározott adagokra vonatkozó ajánlásokon. Túlléptünk azon is, hogy a tájékoztatás arról szóljon, hogy a különböző ételkategóriákból mennyi feleltethető meg egy adagnak.

Azt hallottuk folyton a kanadaiaktól és az érintett piaci szereplőktől, hogy az eddigi rendszer nagyon nehéz volt és túl bonyolult volt használni.

– mondta Hasan Hutchinson, a Health Canada Táplálkozási politika és támogatás részlegének igazgatója.

Véleménye szerint az új megközelítés nem adagokról, hanem arányokról szól. Úgy nyilatkozott, hogy a „félrész gyümölcs és zöldség” szabály követésével az osztály bízik abban, hogy „egy igazi, a mindennapi életre adaptálható útmutató”-t sikerült alkotni. Hozzátette, hogy az útmutató várhatóan további részletekkel kerül kiegészítésre a későbbiekben, bár valószínűleg az egészségügyi szakembereket, illetve olyan intézményeket megcélozva, amelyek számára kiemelt igény van útmutatásra az étkezési tervek és étrendek kialakításához.

3. Igyunk több vizet!

Ez az iránymutatás, mely a kanadaiakat arra buzdítja, hogy fő folyadékforrásukat vízből nyerjék, két célt szolgál: a hidratáltság előmozdítását, valamint a cukros vagy alkoholos italok fogyasztásának korlátozását. Az útmutató alapján:

2015-ben a cukros italok voltak a kanadaiak étrendjében a cukorbevitel fő forrásai, a gyermekek és serdülők esetében a legmagasabb átlagos napi bevitellel.

Skate Free Sneakers Dc Transprent Shoe 750 Png Nike Vans 750 Shoes 9ED2IH

Bár a Kanadai Élelmiszer Útmutató korábbi verziói még 100 százalékos gyümölcslét ajánlottak az egységnyi gyümölcsbevitel egészséges megfelelőjeként, az új verzió eltávolodik ettől  – az italgyártó vállalatok által folytatott heves lobbi ellenére -, ahogy erről a The Globe beszámolt.

E helyett a 100 százalékos gyümölcslevet a fogszuvasodással, elhízással és a 2. típusú cukorbetegséggel szoros kapcsolatban álló „cukros ital” kategóriával jelöli.

Az útmutató fokozottan felhívja a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire, mivel:

Az alkohol sok kalóriát, ugyanakkor kevés vagy semmilyen tápértéket nem ad hozzá az étrendhez.

Az alkoholfogyasztás továbbá összefüggésben áll bizonyos ráktípusok kialakulási kockázatával, ide értve többek között a máj- és gégedaganatot is.

4. Együnk kevesebb feldolgozott terméket

Míg a múltban a Kanadai Élelmiszer-útmutató azt ecsetelte részletesen, milyen ételeket kellene enni, addig az új változat konkrét ajánlásokat inkább arra vonatkozóan ad, hogy mit NEM szabad enni – vagyis a feldolgozott és előkészített élelmiszereket, amelyek tele vannak sóval, finomított cukorral és telített zsírokkal.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a magasan feldolgozott termékek elérhetősége és fogyasztása.

– mondja az útmutató.

Ez az eltolódás az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok emelkedésével szoros összefüggést mutat.

Az útmutató feldolgozott élelmiszerek között a muffinokat, hot dogokat, a fagyasztott pizzát, a csokoládét és a szódát sorolja fel példaként. Az előkészített ételek ugyanakkor az éttermi vagy hasonló fogyasztásra kész ételekre vonatkoznak, amelyek tipikusan sok sót, cukrot és telített zsírt tartalmaznak.

Skate Free Sneakers Dc Transprent Shoe 750 Png Nike Vans 750 Shoes 9ED2IH

5. Hangsúly az egészséges étkezési szemléletmódon

A széles körben elismert, brazil megközelítésre építve, az új kanadai útmutató tartalmazza az egészséges táplálkozási ajánlásokat is:

  • Figyeljen az étkezési szokásokra,
  • Vigyázzon az élelmiszer-marketinggel,
  • Főzzön gyakrabban
  • Élvezze az ételt
  • Étkezzen másokkal.

A Kanadai Élelmiszerközpont nyilatkozata ezt az iránymutatást úgy értelmezi:

Fontos lépés az, hogy nem csak arról fogalmazunk meg tanácsokat, hogy mit együnk, hanem arról is, hogyan együnk – főzzünk többet otthon, élvezzük az ételeket és együnk társaságban – mely összességében az étkezéseknek egy egészséges, közösségi élményként történő megközelítését szorgalmazza.

A kanadai Orvosi Egyesület is üdvözölte az útmutató új irányvonalát. Amint azt a CMA elnöke, Dr. Gigi Osler mondta egy nyilatkozatában:

A CMA különösen támogatja a bizonyítékokon alapuló felülvizsgálatot és a széles körű konzultációs folyamatot az új útmutató kidolgozása és annak biztosítása érdekében, hogy ez független kutatásokra épüljön.

Kövesd a kanadai példát te is, válts teljes értékű növényi étrendre!


Ruházat Női Leopárdos Szőrmés Cipő ÁrakAkciókVásárlás Egyéb 5RqAL3j4

 

Ha fontosnak tartod a vegán tartalmak terjedését, támogass minket havonta egy növényi tej árával!

Rea

Publicista, közgazdász, marketinges
Rea vagyok, közgazdász és marketinges. Gyerekkorom óta ösztönösen kerültem a húst, majd 7 éve száműztem, mikor megismerkedtem a nyers vegán étrenddel. Ez elindított egy egészségesebb, tudatosabb életmód irányába, majd 2018. januárjától teljes értékű, olajmentes vegán étrendre tértem át és szerelmese lettem a növényi alapú táplálkozástudománynak. Ennek eredménye a közérzetemen kívül kilókban is mérhető. Az pedig csak bónusz, hogy egészségesen étkezve az állatoknak és a bolygónknak sem ártok. Hiszem, hogy a marketingnek és a megfelelő kommunikációs eszközöknek óriási szerepe van a hiteles információk átadásában. Ezért örülök, hogy a prove.hu csapat tagjaként ismereteimmel egy olyan nemes célt támogathatok, mint a vegán életmód népszerűsítése.

1 hozzászólás

Írd le a véleményed!

Copyright © 2019 Prove - Minden jog fenntartva!

Magas Adidas Eladó Dobozban Moson Szárú KapuvárGyőr Kislány Cipő 2WID9EH